Félalmás-diós linzertorta

Aldi gyermekszakácskönyv egyik legjobb vacakolós sütije.:) Eredetileg körte mandulával, de most alma dióval. Szuperfinom.

Tészta:

175 g finomliszt,100 g vaj, 25 g porcukor, 1 tojás. Kb 20-22 cm átmérőjű formához elég.

Manula/dió krém:.

50 g darált dió/mandula, 50 g puha vaj, 50 g porcukor, 1 tojás, 15 g liszt, 1 kk sütőpor,

Legfelülre: néhány alma (vagy körte) meghámozva, felezve, felülről csíkokban behasítva

Sütés: a tésztát formában lapítva, oldalára 2-3 cm magasra felhozni, diókrém rákanalaz, felezett bevagdosott almát ráfektetve megsütni kb 30-40 perc alatt. Sütés után baracklekvár és kis citromlé keverékkel megkenni melegen. 

 

Diós, mákos pásztorbot

Pásztorbot alap:

16 dkg liszt

8 dkg darált mák vagy dió

15 dkg vaj

8 dkg pocukor

1 tojás

fél tk sütőpor

+ csokimáz díszétésre

Linzertészta, mákkal vagy dióval helyettesítve a liszt egy része. Kb 15 perc alatt megsül.

 

Hógolyók

Hógolyó / hókifli alap:

25-25 dkg rétes és finomliszt

25 dkg vaj

1-2 dl tej

2 dkg élesztő

8 dkg cukor

Töltelék:

dió, vagy lekvár, csoki, stb.

Lágy tészta, aminek kell fél óra pihi formázás előtt. 15 perc alatt megsül, utána még melegen porcukorba forgatni.