Kedvenc mézes

Mézeskalács tészta:

Egyik tálban 25 dkg mézet, 10 dkg rámát, 10 dkg porcukrot összekeverni.

Másik tálban 50 dkg liszt, fél csomag mézeskalács fűszerkev.(vagy 1-2 ek. fahéj) másfél tk szódabikarbóna, 2 tojás.

A két tál tartalmát összekeverni, összegyúrni. Fél óra pihi. Vékonyra nyújtva formázni, sütni. Natúr felülethez kenés nélkül, fényeshez tojással megkenni. Díszítéshez átszitált 15 dkg porcukor 1 tojás fehérjéhez, ezt felverni. Másnapra puha a tészta dobozba tétel nélkül is.  

Hógolyók

Hógolyó / hókifli alap:

25-25 dkg rétes és finomliszt

25 dkg vaj

1-2 dl tej

2 dkg élesztő

8 dkg cukor

Töltelék:

dió, vagy lekvár, csoki, stb.

Lágy tészta, aminek kell fél óra pihi formázás előtt. 15 perc alatt megsül, utána még melegen porcukorba forgatni.

Citromos gyömbéres csillagok

Citromos-gyömbéres keksz:

10 dkg vaj

22 dkg liszt

8 dkg cukor + 1 van.cukor

1 citrom leve és reszelt héja

1 tojás

fél kk sütőpor

1 nagy tk-nyi reszelt gyömbér

Negyed óra pilhentetés után nem túl vékonyra nyújtva szaggatni, sütni kb negyed óra alatt. 

Mogyorós zabpelyhes keksz

Mogyorós zabpelyhes keksz:

20 dkg zabpehely

10 dkg liszt

15 dkg ráma

10 dkg cukor

2 tojás

fél tk sütőpor

kis fahéj, citromhéj, és kissé összetört sótlan mogyoró a tésztához

Kanállal kis adagokat formálni, kb 17-18 perc alatt megsül.

 

Vigyázz, kész, ...

mindjárt elindulunk, csak még körülnézünk

A KONYHÁBAN